Pomoc i Kontakt Kei.pl

Pomoc

Ponad 300 praktycznych artykułów i dane kontaktowe

Połączenie SSH z użyciem klucza

Jeśli chcesz logować się do swojego konta SSH bez podawania hasła zastosuj poniższe kroki.

  1. Zaloguj się na konto z którego chcesz się logować i stwórz jeśli jeszcze nie jest utworzony katalog „.ssh„.
    Następnie przejdź do tego katalogu i wygeneruj parę kluczy poleceniem „ssh-keygen -t rsa„.



    Efektem będą 2 wygenerowane klucze, klucz prywatny i publiczny z rozszerzeniem .pub.



  2. Zawartość pliku w którym jest klucz publiczny należy skopiować na docelowy serwer na który zamierzamy się logować bez podawania hasła. Zaloguj się na serwer docelowy i utwórz katalog .ssh jeśli nie jest jeszcze utworzony. Następnie zmienić uprawnienia do tego katalogu na 700.
    Przejdź do katalogu .ssh i utwórz plik „authorized_keys„. Nadaj uprawnienia do pliku 600.


  3. Klucz publiczny na serwer docelowy możesz skopiować ręcznie, możesz też użyć polecenia
    ssh-copy-id -i ~/.ssh/id_rsa.pub kontotestowe@94.152.10.80” i potwierdź ostatni raz hasłem logowanie.


  4. Serwer nie powinien już więcej pytać o hasło przy logowaniu do serwer docelowy.


Pamiętaj o aktywacji dostępu do SSH jeśli nie możesz połączyć się ze swoim kontem przez SSH.
Zobacz instrukcję jak odblokować dostęp do SSH.

Jeśli dostęp do konta nie jest możliwy bez podania hasła, pomimo wykonania powyższych kroków, sprawdź uprawnienia dla głównego katalogu Twojego konta FTP.
Uprawnienia dla grupy nie powinny zawierać zapisu.
Aby usunąć uprawnienia zapisu dla grupy z poziomu SSH, użyj komendy:
chmod  g-w /home/users/nazwakonta.

Nie znalazłeś odpowiedzi?
Skontaktuj się z nami

Właściciel serwisu:

 

H88 S.A

ul. Franklina Roosevelta 22,

60-829 Poznań

 

NIP: PL 7822622168

Regon: 364261632

KRS: 0000612359

Kapitał zakładowy/wpłacony: 215 228,00 PLN

 

 

Adres korespondencyjny:

 

ul. Marcika 27 C-D

30-443 Kraków

 

tel. 12 349 22 00

Infolinia handlowa: 801 308 408

Wsparcie techniczne (24/7/365): 12 349 22 00

Formularz został pomyślnie przesłany.
Wystąpił bład! Spróbuj ponownie lub skontaktuj się z nami.